feedburner

Enter your email address:

Delivered by FeedBurner

"APA ada dalam beg kakak tu?"

Labels: ,


"APA ada dalam beg kakak tu?"

Belumpun sempat membuka mulut, Khairul Hazim Zainudin, 14, menjawab soalannya sendiri.

"Ada tape recorder (perakam suara) ke?"

Saya hanya tersenyum memandang anak remaja yang memang diketahui kecenderungannya dalam bidang kewartawanan ini. Malah waktu mula menjejakkan kaki ke rumah keluarganya itu, sudah diajaknya saya menilai tulisan tangannya.

Bukan hanya tulisannya yang agak matang itu menarik perhatian tetapi perkataan yang tertera itu yang lebih mencuri minat - senarai agensi syarikat penyiaran luar negara!


Bagi remaja seusia dirinya, itu mungkin bukan bahan bacaan pilihan namun itulah antara ciri unik Khairul Hazim yang gemar mendalami fakta berbentuk pendidikan.

Rata-rata segala fakta yang diingininya diperoleh daripada Internet namun apa yang menarik, menurut ibunya, Hidayati Basri, anak sulungnya itu memang mendengar kata. Jika Khairul Hazim tidak dibenarkan melayari laman web tertentu seperti YouTube, dia tidak akan melakukannya.

Sepanjang berkesempatan berbual dengan anak remaja ini, wajahnya tidak menunjukkan sebarang emosi namun itu antara ciri penghidap sindrom Asperger (autisme bersifat sederhana) yang kurang melahirkan mimik wajah atau bahasa tubuh.

Sepanjang perbualan bersama ibu dan bapanya pula, Khairul Hazim asyik benar dengan Internet serta tidak boleh berenggang dengan kamera hadiah pemberian ibu bapanya kerana kejayaannya dalam peperiksaan Ujian Pencapaian Sekolah Rendah tahun lalu itu.

Kanak-kanak dan orang dewasa yang mengalami sindrom berkenaan mempunyai tahap kecerdasan normal tetapi ciri paling ketara adalah kekurangan dari segi interaksi sosial.

Justeru, mereka sukar membina persahabatan yang lazimnya bersesuaian dengan tahap perkembangan kanak-kanak.

Di samping itu, penghidap sindrom terbabit lazimnya payah memahami sesuatu jenaka. Mereka juga kurang memahami bahawa perbualan adalah komunikasi dua hala lantas usah bingung jika mereka kurang mendengar apa yang diperkatakan atau merasai perasaan orang lain.

Bidang penulisan ada kalanya menjadi salah satu kecenderungan penghidap sindrom berkenaan disebabkan komunikasi secara lisan lebih sukar bagi mereka.

Lantas, penulisan menjadi medan untuk mereka meluahkan perasaan, begitu juga dengan bidang muzik yang menjadi perantara untuk penghidap sindrom menggambarkan diri masing-masing.

Ramai tokoh terkenal dunia mengalami sindrom Asperger termasuk bilionair, Bill Gates; Albert Einstein, Isaac Newton serta pencipta kartun Pokémon, Satoshi Tajiri.

Kemahiran sosial yang kurang di kalangan golongan ini boleh dipertingkatkan menerusi pelbagai kaedah.

Antaranya adalah program pemulihan awal menerusi latihan kemahiran sosial yang sangat membantu mereka untuk berinteraksi dengan lebih baik, sekali gus meningkatkan keyakinan mereka.

Antara pertubuhan yang giat melaksanakan pelbagai program berkaitan autisme adalah Persatuan Kebangsaan Autisme Malaysia yang boleh dihubungi di talian 03-40223744 atau layari www.nasom.com.my.

Artikel ini diambil dari Harian Metro.

0 comments:

Post a Comment